Beste Whiskey ter wereld

Whiskey, you love it or you hate it. Tenminste, daar lijkt het wel op. De ene vindt het een goddelijke drank terwijl de ander het eerder bocht vindt dat ook nog eens naar jodium stinkt. Toch kan (bijna) iedereen whiskey leren drinken. En het scheelt ook nog eens welke soort whiskey je drinkt. De ene is nu eenmaal beter, of makkelijker, dan de andere.

Whiskey leren drinken, maar hoe?

Je eerste biertje vond je waarschijnlijk ook niet lekker. Net zoals je eerste wijntje. En dronk jij ook niet je koffie met (veel) melk en suiker omdat je het anders niet weg kreeg? Oftewel, alles met een specifieke en/of sterke smaak moet je eigenlijk leren drinken, en leren waarderen. Dat geldt ook voor whiskey. Deze heb je ook in verschillende soorten en smaken, van zoet tot sterk. En hierbij geldt vaak dat fabrieksdrank niet vergeleken mag worden met het échte werk.

Whiskey rijpt op vaten, minimaal drie jaar anders mag het geen whiskey heten. En die vaten kunnen hun smaak afgeven. Wil je beginnen met het drinken van whiskey dan kun je het best niet te sterk en wel zoet beginnen. De kleur verraadt vaak de smaak al, als het eruit ziet als honing dan smaakt het bijvoorbeeld ook zoet. En zo kun je langzaamaan opbouwen naar andere whiskey.

Whisky of Whiskey?

Beide spellingen zijn juist en bepalen grotendeels waar een whiskey vandaan komt. Whisky komt uit Schotland en wordt ook gebruikt door de Canadezen, whiskey is van oorsprong Iers en heeft zijn weg naar het Amerikaans gevonden. Toch is het wel dezelfde drank.

En dan zijn er nog alle soorten whiskey (of whisky), van blended (het meest verkocht, zoals Johnny Walker) tot single malt (de meest nobele onder de whiskey). Rye, Wheat en Corn geven aan wat het belangrijkste ingrediënt is, Tenessee, Canadian, Irish, Scottish en Japanese geven aan waar het gemaakt wordt. En dan is er ook nog Bourbon, zoals Four Roses en Jim Beam.  Overigens moet op de fles altijd staan waar de whiskey vandaan komt, al zegt dit verder nog niet veel over de smaak.

De beste whiskey ter wereld?

Hoe bepaal je wat de beste drank is, als er zoveel verschillende soorten zijn? Dat verschilt voor whiskey dus ook nogal per jaar en wie de verkiezing houdt. Toch valt er wel íets over te zeggen.

Goedkoop is niet per definitie slecht

In 2018 werd de whiskey van de Aldi, à €15 per fles, uitgeroepen tot de beste whiskey ter wereld. Sterker nog, de Whisky Masters riepen in dat jaar twee Aldi whiskey’s uit tot de beste: zowel de Highland Black Scotch Whisky als Glen Marnoch Islay Single Malt kregen goud van de jury in hun categorie.

De World Whisky Awards riepen in 2019 de spotgoedkope Queen Margot van Lidl uit tot de beste Schotse Whisky van het jaar. Een fles kost slechts zo’n €17.

Andere kenners vinden dat de beste whiskey per definitie uit Japan moet komen. Oftewel, de Japanese Single Malt is one to watch. Japanners maken whisky naar Schotse traditie maar dan wel met hun eigen twist: zo wisselen ze geen vaten uit en is hun whiskey ontzettend puur. Daar staat tegenover dat deze whiskey’s vaak exclusief en dus duur zijn. Drink je je whiskey ‘on the rocks’ zorg dan voor speciale koelblokjes zodat de dure whiskey niet verdund wordt met smeltwater!